Salmonelozy

Salmonella Typhimurium. Wizualizacja na podstawie obrazu z mikroskopu elektronowego. Źródło: PublicHealthImageLibrary CDC / National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

Salmonelozy - informacje ogólne o zachorowaniach

Choroba zakaźna wywołana przez pałeczki Salmonella (inne niż S. Typhi i Paratyphi)

Salmonelozy są to choroby powodowane odzwierzęcymi (niedurowymi) pałeczkami Salmonella, innymi niż S. Typhi i Paratyphi

Kontakt

Liczba głosów: 1

Objawy:

Zakażenie może przybierać różne postacie kliniczne zależnie od właściwości zarazka, dawki zakażającej i stanu ogólnej odporności zakażonego człowieka. Bakterie te obecne są zarówno u ludzi jak i zwierząt. U zdrowych dorosłych zakażenie małą dawką bakterii może przebiegać bezobjawowo, osoba taka nazywana jest nosicielem. Nosicielstwo może trwać od kilku dni do około 5 tygodni, czas ten może ulec wydłużeniu, jeżeli została zastosowana antybiotykoterapia. 

Większa dawka zakażająca zarazków powoduje najczęściej kilkudniowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, zaburzenie gospodarki wodno-elektrolitowej, czasami nudności i wymioty. Dodatkowo w stolcu może pojawić się krew , śluz bądź ropa. Gwałtowne odwodnienie organizmu może prowadzić do ostrej niewydolności krążeniowej, a w skrajnych przypadkach nawet do zgonu. Objawy występują po około 12-72 godzinach od momentu spożycia skażonego produktu, czasem już po 6 godzinach. Okres zaraźliwości odpowiada okresowi wydalania pałeczek Salmonella z kałem. U niemowląt, małych dzieci, osób w podeszłym wieku i z obniżoną odpornością może rozwinąć się zakażenie układowe o znacznie cięższym przebiegu, w którym pałeczki Salmonella pokonują barierę jelitową i przedostają się do krwi zakażając narządy wewnętrzne. Zależnie od lokalizacji bakterie te powodują różne zmiany chorobowe np. ropnie, zapalenie dróg żółciowych, zapalenie płuc, posocznicę. Taką postać choroby nazywamy salmonellozą pozajelitową,  w tych  przypadkach wydalanie pałeczek Salmonella z kałem może trwać nawet kilka lat.

Zatrucie pałeczkami Salmonella zazwyczaj jest chorobą, której objawy samoistnie ustępują, po około 72 godzinach zauważamy normalizowanie się temperatury ciała, natomiast biegunka ustępuje po około 7 dniach.

Transmisja:

Niedurowe pałeczki Salmonella bytują  w przewodzie pokarmowym zwierząt dzikich oraz hodowlanych, głównie u młodych osobników, zakażenie przebiega u nich zwykle bezobjawowo. Zakażenie szerzy się pośrednio, głównie przez żywność zakażoną pierwotnie (jaja, mięso, mleko) lub wtórnie – przez skażone sprzęty kuchenne, maszyny w przetwórniach mięsa i wędlin, wydaliny zakażonych zwierząt, podczas przerobu, produkcji, transportu, magazynowania i sprzedaży. W szczególnych warunkach zakażenie może szerzyć się drogą powietrzną poprzez bezpośredni kontakt z osobą chorą lub nosicielem.

Wzrost zachorowań przypada głównie w miesiącach letnich, wysokie temperatury nie sprzyjają żywności przechowywanej z dala od lodówek . Do największej liczby zachorowań dochodzi wtedy na imprezach zbiorowych, weselach czy festynach rodzinnych, mówimy wtedy o ognisku zatrucia pokarmowego. Szczególnym środowiskiem sprzyjającym powstawaniu ognisk zatruć pokarmowych o etiologii salmonellozowej jest środowisko szpitalne. Do zakażenia dochodzi tu zarówno poprzez skażoną żywność jak i przeniesienia z człowieka na człowieka poprzez  personel medyczny, sprzęt czy też pieluchy. Źródłem zakażenia są zwykle osoby zakażone szczepami Salmonella opornymi na antybiotyki.

SALMONELOZA  - POSTAĆ JELITOWA* Definicja przypadku

(Salmonella spp. inne niż S. Typhi i S. Paratyphi)

Kryteria kliniczne

Każda osoba, która  spełnia co najmniej jedno z następujących czterech kryteriów:

  • biegunka,
  • gorączka,
  • ból brzucha,
  • wymioty.

Kryteria laboratoryjne

Co najmniej jedno z następujących dwóch kryteriów:

  • izolacja Salmonella (innej niż  S. typhi lub S. Paratyphi) z  materiału klinicznego**,
  • wykrycie kwasu nukleinowego Salmonella (nie S. typhi i nie S. Paratyphi) w materiale klinicznym **

Uwaga: Jeżeli to możliwe, należy przeprowadzić oznaczenie wrażliwości  Salmonella na środki przeciwdrobnoustrojowe.

Kryteria epidemiologiczne

Co najmniej jedno z następujących pięciu powiązań epidemiologicznych:

  • przeniesienie z człowieka na człowieka,
  • narażenie przez to samo źródło,
  • przeniesienie ze zwierzęcia na człowieka,
  • narażenie przez skażoną żywność/wodę pitną,
  • narażenie środowiskowe.

Klasyfikacja przypadku

A. Przypadek możliwy

Nie dotyczy

B. Przypadek prawdopodobny

Każda osoba spełniająca kryteria kliniczne i epidemiologiczne.

C. Przypadek potwierdzony

Każda osoba spełniająca kryteria kliniczne i laboratoryjne.

*Definicja zmodyfikowana w 2019 r. na podstawie definicji wprowadzonej decyzją Komisji Wykonawczej Unii Europejskiej w 2018 r. (2018/945/EU). (przyp.red.pol.
**W celu rozdzielenia nieżytu żołądkowo-jelitowego od innych postaci salmoneloz, w przypadku izolacji pałeczek Salmonella z krwi ( i nie wykonania badań kału) istotne jest stwierdzenie wystąpienia przynajmniej jednego z typowych objawów nieżytu żołądkowo-jelitowego (biegunka, ból brzucha, wymioty). Definicję przypadku salmonelozy pozajelitowej zamieszczono osobno. (przyp.red.pol.)
 
 
Logo systemu Epibaza